Smotanovžltkastá polievka s nadrobno pokrájanými hubami, jemnej vôňe po použitých hubách a ďalších potravinách, jemnej chuti, krémovo zahustená, s vložkou uvarených pološirokých rezancov.
Ingredience:
Na 10 porcií :
Maslo – 100g
Múka hladká – 150g
Vývar B – 2700g
Čierne korenie mleté – 1g
Mlieko konzumné – 500ml
Šampiňóny čerstvé – 150g
Polievkové korenie – 20g
Soľ – 10g
Petržlenová vnať, pažitka – 10g
Postup :
Z tuku a múky pripravíme svetlú zápražku, za ustavičného prešlahávania drôtenou metlou ju zalejeme vlažným vývarom, uvedieme do varu a za občasného miešania pomaly varíme najmenej 20 minút. Ku koncu varu pridáme mlet´čierne korenie, polievku zjemníme mliekom a ešte krátko povaríme.
Uvarenú polievku precedíme cez husté cedidlo, pridáme uvarené, nadrobno pokrájané a podusené huby a dochutíme polievkovým korením.
Do hotovej polievky vložíme v osolenej vode uvarené pološiroké rezance, prepláchnuté v studenej vode a dobre odkvapkané.
Opláchnutú, najemno pokrájanú petržlenovú vňať vložíme do polievky pred podávaním. Rezance môžeme vkladať do každej porcie polievky samostatne pri podávaní.