Svetla parikovocervena polievka, charakteristickej vonec po pouzitych zemiakoch a koreni, typickej zemiakovej a koreninovej chuti s cesnakom a cibulou, mierne zahustena, s vlozkou zemiakov.
Ingrediencie na 10 porcii :
Zemiaky ocistene – 900g
Mast vyskvarena – 100g
Muka hladka – 100g
Vyvar B – 2400g
Cibula – 150g
Paprika mleta – 20g
Rasca – 1g
Cierne korenie mlete – 1g
Majoran – 1g
Cesnak – 20g
Sol – 10g
Polievkove korenie – 20g
Postup :
Z polovice davky tuku a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme 2/3 davky vlazneho vyvaru, uvedieme do varu a pomaly varime za obcasneho miesania najmenej 20 minut. Nadrobno pokrajanu cibulu oprazime na druhej polovici tuku dozlata, pridame papriku, mierne spenime, zalejeme zvysnym vyvarom a uvedieme do varu.
Ocistene, umyte a na mensie kocky pokrajane zemiaky vlozime do pripraveneho vriaceho cibuloveho zakladu s paprikou, pridame rascu a pomaly varime. Do polomakka uvarene zemiaky nalejeme do prevarenej zaprazky s vyvarom, pridame mlete cierne korenie, cesnak rozotrety so solou a dovarime. Kratko pred ukoncenim varu pridame dobre rozdrveny majoran.
Hotovu polievku dochutime polievkovym korenim.