Polievka zeleninova

Smotanovozltkasta polievka, typickej vone po pouzitej zmesi zeleniny, jemnej chuti, kremovo zahustena, s vlozkou na male kocky pokrajanej korenovej zeleniny a hrasku.

Suroviny na 10 porcii :

Zeler 150g

Mrkva 150g

Petrzlen 120g

Voda pitna na uvarenie zeleniny 500g

Sol 30g

Maslo 100g

Muka hladka 150g

Muskatovy kvet mlety 1g

Voda pitna 2 000g

Mlieko konzumne 500g

Hrasok sterilizovany, bez nalevu 150g

Polievkove korenie 20g

Petrzlenova vnat – pazitka 10g

Postup :

Dobre ocistenu korenovu zeleninu pokrajame na drobne kocky, umyjeme, zalejeme vodou, osolime a uvarime domakka.

Z tuku a muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mlety muskatovy kvet, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom a vyvarom zo zeleniny, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut.

Ku koncu pridame 3/5 davky mlieka, polievku kratko povarime a precedime cez huste cedidlo. Do precedenej polievky pridame hrasok a uvarenu zeleninu, znova kratko povarime a dochutime polievkovym korenim. Nakoniec polievku zjemnime zltkom rozmiesanym v mlieku a maslom.

Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do hotovej polievky pred podavanim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *