Smotanovozltkasta polievka, typickej karfiolovej vone, jemnej chuti, kremovo zahustena, s vlozkou mensich aj drobnych celistvych ruziciek alebo kuskov karfiolu.
Suroviny na 10 porcii :
Karfiol ocisteny alebo zmrazeny 1 000g
Voda pitna na uvarenie karfiolu 600g
Sol 30g
Maslo 100g
Muka hladka 150g
Voda pitna 1500g
Mlieko konzumne 500g
Polievkove korenie 20g
Petrzlenova vnat – pazitka 10g
Postup :
Dobre oplachnuty karfiol rozoberieme na mensie ruzicky, zalejem vodou, osolime a varime (nie domakka, ruzicky musia ostat vcelku).
Z tuku a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mlety muskatovy kvet, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom z karfiolu, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut.
Ku koncu varenia pridame 3/5 davky mlieka, polievku kratko povarime a precedime cez huste cedidlo.
Precednu polievku zjemnime maslom a zltkom rozslahanym vo zvysnom mlieku, pridame uvareny karfiol a dochutime polievkovym korenim. Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim.