Polievka hrachova

Svetlohraskova, pripadne zltkasta polievka (podla druhu pouziteho hrachu), hrachovej vone, hrachovej chuti s cesnakom a korenim, kremovo zahustena, s vlozkou dozlata oprazenej zemle.

Suroviny na 10 porcii:

Hrach – 300g

Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu – podla potreby

Mast vyskvarena – 100g

Muka hladka – 150g

Voda pitna – 2800g

Cierne korenie mlete – 1g

Majoran – 1g

Cesnak – 10g

Sol – 30g

Polievkove korenie – 20g

Petrzlenova vnat – pazitka – 10g

Zemla – 100g

 

Postup :

Prebraty hrach niekolkokrat dobre preplachneme, zalejeme vodou a nechame namoceny, aby dobre napucal (podla druhu a kvality hrachu). Napucany hrach vo vode, v ktorej sa macal, uvarime domakka a prelisujeme.

Z troch stvrtin davky bravcovej masti a z preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho preslahavania pomaly varime aspon 10 minut. Asi po pol hodine pridame prelisovany hrach, mlete cierne korenie a pomaly varime dalej.

Ku koncu varu pridame do polievky cesnak rozotrety so solou, povarime, precedime cez huste cedidlo, dochutime polievkovym korenim a dobre rozdrvenym majoranom.

Oplachnutu najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim, sucasne s oprazenou zemlou (pokrajanu na drobne kocky alebo rezance a oprazenou na bravcovej masti).

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *