Svetlohraskova, pripadne zltkasta polievka (podla druhu pouziteho hrachu), hrachovej vone, hrachovej chuti s cesnakom a korenim, kremovo zahustena, s vlozkou dozlata oprazenej zemle.
Suroviny na 10 porcii:
Hrach – 300g
Voda pitna na namocenie a uvarenie hrachu – podla potreby
Mast vyskvarena – 100g
Muka hladka – 150g
Voda pitna – 2800g
Cierne korenie mlete – 1g
Majoran – 1g
Cesnak – 10g
Sol – 30g
Polievkove korenie – 20g
Petrzlenova vnat – pazitka – 10g
Zemla – 100g
Postup :
Prebraty hrach niekolkokrat dobre preplachneme, zalejeme vodou a nechame namoceny, aby dobre napucal (podla druhu a kvality hrachu). Napucany hrach vo vode, v ktorej sa macal, uvarime domakka a prelisujeme.
Z troch stvrtin davky bravcovej masti a z preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a za obcasneho preslahavania pomaly varime aspon 10 minut. Asi po pol hodine pridame prelisovany hrach, mlete cierne korenie a pomaly varime dalej.
Ku koncu varu pridame do polievky cesnak rozotrety so solou, povarime, precedime cez huste cedidlo, dochutime polievkovym korenim a dobre rozdrvenym majoranom.
Oplachnutu najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim, sucasne s oprazenou zemlou (pokrajanu na drobne kocky alebo rezance a oprazenou na bravcovej masti).