Polievka karfiolova

Smotanovozltkasta polievka, typickej karfiolovej vone, jemnej chuti, kremovo zahustena, s vlozkou mensich aj drobnych celistvych ruziciek alebo kuskov karfiolu.

Suroviny na 10 porcii :

Karfiol ocisteny alebo zmrazeny 1 000g

Voda pitna na uvarenie karfiolu 600g

Sol 30g

Maslo 100g

Muka hladka 150g

Voda pitna 1500g

Mlieko konzumne 500g

Polievkove korenie 20g

Petrzlenova vnat – pazitka 10g

Postup :

Dobre oplachnuty karfiol rozoberieme na mensie ruzicky, zalejem vodou, osolime a varime (nie domakka, ruzicky musia ostat vcelku).

Z tuku a preosiatej muky pripravime svetlu zaprazku, pridame mlety muskatovy kvet, za staleho preslahavania drotenou metlou ju zalejeme vlaznym vyvarom z karfiolu, uvedieme do varu a za obcasneho miesania pomaly varime najmenej 20 minut.

Ku koncu varenia pridame 3/5 davky mlieka, polievku kratko povarime a precedime cez huste cedidlo.

Precednu polievku zjemnime maslom a zltkom rozslahanym vo zvysnom mlieku, pridame uvareny karfiol a dochutime polievkovym korenim. Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat vlozime do polievky pred podavanim.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *