Zemiakova polievka

Svetla polievka so zemiakmi, hubami a zeleninou, charakteristickej vone po pouzitych zemiakoch a dalsich potravinach, typickej chuti, mierne zahustena, s vlozkou zemiakov, hub, zeleniny.

Ingrediencie na 10 porcii :

Cibula – 90g

Mast – 100g

Muka hladka – 120g

Voda pitna – 2800g

Zeler – 60g

Mrkva – 80g

Petrzlen – 60g

Kel – 80g

Cierne korenie mlete – 1g

Rasca – 1g

Majoran – 1g

Zemiaky ocistene – 600g

Sol – 30g

Cesnak – 15g

Polievkove korenie – 20g

Petrzlenova vnat, pazitka – 10g

 

Postup :

Nadrobno pokrajanu cibulu oprazime na bravcovej masti dozlata, zasypeme preosiatou mukou a pripravime svetlu zaprazku. Zaprazku za staleho preslahavania drotenou metlou zalejeme vlaznym vyvarom, uvedieme do varu a pomaly varime aspon 20 minut.

Do ciastocne prevarenej polievky pridame ocistenu korenovu zeleninu pokrajanu na rezanceky alebo kocky, pokrajany kel, mlete cierne korenie a za obcasneho miesania uvarime domakka.

Olupane, oplachnute a na mensie kocky pokrajane zemiaky ciastocne uvarime v osolenej vode, pridame aj s vodou do polievky a spolu dovarime. Ku koncu varu pridame rozotrety cesnak, rascu a majoran.

Uvarenu polievku dochutime polievkovym korenim. Oplachnutu, najemno pokrajanu petrzlenovu vnat polozime do polievky pred podavanim.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *